BBB-strategie
Ik wil jullie een door mij gebruikte strategie laten zien met de voorwaarden rondom de entry en exit. Ik gebruik deze strategie op met name mijn favorieten: GER30, EURUSD en XAGUSD. Alles tijdens de London-sessie.
Laat me alleerst de naam uitleggen…de “bierbuik bounce”. Stel je prikt in iemand met een bierbuik, wat gebeurt er dan? Ikzelf denk dat je erin wegzakt, maar let op: daarna veer je weer terug. En in een echt goede bierbuik veer je hard terug. Tada: Een trade-strategie is geboren.
Dus als je aan alle voorwaarden voldoet dan heb je al snel een BB te pakken.
Wat zijn de basisvoorwaarden?
- We gaan uit van een trend. Nu kan ieder op zijn eigen manier dit bepalen. Maar voor mij betekent het dat een aantal Moving Averages in lijn liggen. Dit zijn de EMA 8, 34, 89, 200. Ik heb ze -als vaderlandslievende generaal- de kleuren van de nederlandse vlag gegeven. Daarbij is de oranje de EMA200…dus dan hebben we het over de echt lange termijn. Laten we ons beseffen dat je als korte termijn trader die niet nodig hebben. Maar het maakt wel een mooie vlag met wimpel en is voor de lange termijn (dagtrader) wel lekker om visueel weergegeven te hebben. Ben je een scalper dan heb je eigenlijk al genoeg aan de de EMA8 & EMA34.
- Op mijn charts zie je daarnaast de MACD staan. Die gebruik ik op een tweetal manieren. Om divergentie te zien (dit is het fenomeen dat de MACD richting en de koers niet langer in lijn liggen) en om de trend bevestigd te zien. Nu kun je ook op mijn charts kijken en dan zie je dat als de MACD de nullijn doorkruist dit ook samenvalt met de doorkruising van de EMA8 en EMA34. Dus dat is easy. Divergentie is echter moeilijk te zien maar als je trendlijnen kunt tekenen dan zien je ogen dit vanzelf. Dat wil niet zeggen dat je direct moet stoppen met traden, maar voorzichtigheid is geboden en je gaat dan iets meer op je gevoel af dan alleen maar op een regel-gebaseerde strategie.
- En voordat je ook maar iets doet op een dag check je natuurlijk de economische kalender om te kijken of er heftig nieuws in het verschiet ligt. Dat kan op een aantal plekken of Forex Factory of bij FTMO. Zelf gebruik ik FTMO omdat dit mooi aanlijnt met mijn trading-account.
Hoe ziet je scherm eruit?
- Omdat ik visueel ingesteld ben begint ieder scherm bij mij met rust vanuit de Renko-bars. Bij veel trade-platformen inmiddels standaard alleen nog steeds niet bij Metatrader. Wel met wicks, want die vertellen je nog best veel als je er goed op let.
- En dan zijn er nog de Waves-lijnen die je ziet als zwart (kort), blauw (middel) en rood (lange termijn). Daarmee creëer je dus higher-highs en higher-lows (stijgende trend) of omgekeerd bij een dalende trend.
- De Moving Averages zijn er een viertal op basis van de exponentiële variant: 8, 34, 89 en 200. In de kleuren van de nederlandse vlag (maar het kan dus ook de franse vlag zijn). Hoe dan ook in mijn gedachten met een oranje wimpel. En die hangt er dus aan de onderzijde bij als het de franse vlag is….tja de bovenzijde dus als het de nederlandse versie is.
- De MACD is er in vele versies maar het gaat om de getallen: 12, 26, 9. En dan zo eenvoudig mogelijk met alleen een middellijn op de “nul”. En om de bovenste helft van je scherm aan te lijnen met de onderzijde is de doorkruising van de EMA8 met de EMA34 ook een bijna perfecte doorsnijding van de nullijn op de MACD. Dus als de regel is alleen buy-trades als MACD positief is dan kun je dat ook lezen als de EMA8>EMA34. Er zijn altijd meerdere manieren.
- Het grijze vlak trouwens is niets anders dan het uur voor de London open. Voor mij een manier om te zien of de trade-dag al begonnen is. Weliswaar niet zo spannend op de dag zelf maar met backtesten altijd handig als visuele ondersteuning.
De trade-strategie op een bierviltje
- Alleen tijdens een trend dus de EMA’s liggen in lijn
- De MACD is aan de goede zijde van de nullijn
- De ommekeer ligt tussen de EMA34 en EMA89
- Een ommekeer is een 2×2 brick patroon
- Stoploss is onder het patroon
- Take-Profit is bij top of bodem voorgaande wave
- minimaal 1:1 RtoR
- geen logische voorgaande wave? dan nadenken en keuzes maken
- Daily target:
- eerste trade is 1:3…als je die direct al wint…klaar voor de dag
- anders bij 2 losses stoppen
- of bij 3 wins stoppen
trade-setup van hierboven
[Bij deze start van de dag zie je dus dat er een minimaal doel is en een maximaal doel. Nu raakt de eerste (rode) trade -maar net- de stoploss. Dan is de tweede trade (groen) dus niet meer een 1:3 trade maar een logische trade die net boven de voorgaande wave uitkomt bij een 1:1]
daily target uitgelegd